Followers

Thursday, May 31, 2012

RESEPI...

Salam...

Malam semlm aku masak mkn malam. Kerajinan ade boleh le kite memasak ye. Kalau kemalasan cam biase tapau jek makanan kat kedai. Hihihi...

Semalam aku masak ni.


Sotong goreng tepung dan asam pedas ikan kembung.

Resepi Sotong Goreng Tepung

Bahan-bahan :-

5 ekor sotong
1 biji telur
5 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder

Cara-cara :-

1. Sotong potong nipis2, toskan airnya (lap ngan tissue kitchen)
2. 1 biji telur pukul skit
3. Tepung gandum campurkan ngan baking powder
4. Masukkan sotong dalam telur, pastu angkat salut ngan tepung
5. Goreng ngan minyak yang panas tapi api jgn kuat sgt
6. Goreng dalam 3-4 minit je pastu angkat
7. Siap, rangup kat luar lembut kat dalam

Resepi Asam Pedas

Bahan-bahan :-

Ikan (x kisah le nak ikan ape pun ikut kesesuaian)
2 sudu besar cili kering yg dikisar
2 biji cili merah*
3 biji cili api*
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
* nak kisar boleh tumbuk pun boleh klu nak giling pun ok je
2 ulas bawang merah (hiris nipis)
1 ulas bawang putih (hiris nipis)
1/2 sudu besar asam jawa
1 1/2 cawan air untuk kuah
1 batang serai

Cara-cara :-

1. Tumis bawang yg dihiris sehingga naik bau
2. Masukkan cili yg di kisar bersama-sama bahan-bahan yg ditumbuk @ kisar
3. Kacau sehingga naik minyak
4. Masukkan ikan, asam jawa, serai dan air
5. Biar mendidih, tgu hingga ikan masak sepenuhnya.

**Asam pedas yg senang sgt nak buat, rase pun sedap...x byk bahan sgt pun...**

No comments: