Followers

Wednesday, January 9, 2013

RESEPI : Bubur cha cha

Salam...

Kali ni nak update resepi bubur kesukaan anak2 ku Bubur Cha Cha. Bukan beli yg segera tu tau. Nie gigih aku menguli tepung. Hahaha.

Bahan-bahan :-

Tepung Gandum
Air
Santan
Gula

* sukatan agak2 je ye...aku pun main hentam keromo je.

Cara-cara :-

1. Tepung gandum dlm 1/2 cawan campur ngan air dlm 1/4 cawan serta masukkan pewarna merah. Uli sampai jd doh jgn lembik sgt n jgn keras sgt. Sedang-sedang gitu.

2. Tepung gandum dlm 1/2 cawan campur ngan air dlm 1/4 cawan serta masukkan pewarna hijau lak. Uli sampai jd doh jgn lembik sgt n jgn keras sgt. Sedang-sedang gitu.

3. Pun same cam kat atas tukar kaler kuning pulak.

4. Dapat le 3 doh. Kaler merah, hijau n kuning.

5. Ambik doh kaler merah gelek nipis dlm 1/4cm gitu...jgn nipis n jgn tebal sgt. Korang agak2 je le ye. Pastu hiris panjang2 ngan pisau tajam. Anggaran dlm 1/4cm gak. Pun agak2 le kang beso2 tercekik bubur lak. Hahaha. Pastu boh dlm besen yg ade tepung skit untuk elakkan dia melekat sesama sendiri pulak.

6. Ulang cara ke5 untuk doh kaler hijau dan kuning pulak.

7. Bile dah dpt tepung yg dihiris panjang2 tu. Ambik 1 gunting kecik2. Buh balik dlm besen tu n tambah tepung lg tuk elakkan die melekat n ayak2 skit besen tu bg sekata. Seeloknye gunting kecik2 n serong2 cam rupe cha cha kering yg jual tu.

8. Bile dah abih gunting semua doh. Gi rebus doh yg dah siap gunting kecik2 tu. Panaskan air dulu. Bile air dah mendidih letakkan doh tu. Tepung yg serbuk2 xyah le masukkan sekali.

9. Bile tepung cha cha tu dah timbul tutup api. Tapis n buang airnye.

10. Masukkan santan sekotak 200ml dalam periuk baru. Buh gula dlm 5 sudu. Klu nak manis tambah lg. Klu x suke manis2 kurangkan la. Masak atas dapur jap. Xyah tgu mendidih buh blk tepung cha-cha yg ditapis td dlm santan tu. Api perlahan je. Kacau sentiase. Agak2 dah mendidih tutup api. Masak le tu.

11. Siap2 letak dlm mangkuk tuk sejukkan bubur tu. Siap utk dimkn..Nyum2 sedap.


No comments: