Followers

Monday, October 17, 2011

CARROT CAKE

Kek nie paling senang nak buat....rase pun sedap...resepi sy ambik dari dapurkakjee


Bahan2 :-
1 cawan tepung gandum *
1 sudu kecik baking powder * ½ sudu kecik soda bicarbonate *
½ sudu kecik garam *
(semua bertanda * disatukan & ayak)
2 biji telor gred A
¾ cawan minyak jagung
¾ cawan gula halus / gula perang
1¼ cawan carrot sagat ( guna kitchen paper towels untuk perapkan airnya)
½ cawan nenas tin (cincang kasar2 & toskan)
½ cawan oats
½ cawan gajus / almond

Bahan cream cheese topping:
½ ketul mentega
½ ketul philadelphia cream cheese
beberapa titis vanilla
3 sudu besar gula icing

Cara membuatnya:
Panaskan oven 150-160C. Kemudian ambil loyang empat segi 7x7inci dan letak sedikit minyak dan dialaskan dengan kertas minyak. Jika tidak, tabur sedikit tepung setelah diminyakkan acuan itu.
Telor dicampur bersama minyak dan gula. Dikacau kira2 lima minit hingga sebati. Kemudian masukkan semua bahan yang telah diayak. Kacau hingga sebati guna spatula. Kemudian masukkan oats, carrot dan nenas dan gaul lagi dengan spatula. Akhir sekali masukkan kacang almond / gajus (hancurkan).
Tuang ke dalam acuan dan masukkan ke dalam oven. Bakar selama 45 minit hingga 50 mint

Cara membuat cream cheese topping:
Satukan semua bahan2 dan putar sampai sebati dan halus. Kemudian sapu atas kek yang telah disejukkan terlebih dahulu. jika terlalu pekat dan susah nak disapukan atas kek, tambahlah sedikit susu segar.



Tgk le comot giler toppingnye...sy budak baru belajar....hehehehe

No comments: