Followers

Thursday, July 14, 2011

Kek Karamel

Kek nie mmg glamer abih kat FB kongsi resepi....ramai beno yg telah mencubanye termasuk adik aku sendiri....hahaha....adik aku dah byk kali buat so aku pun excited nak cube gak...

ni pic setelah siap di bakar....shinning2 korang dienye karamel....suspen time nak terbalikkan kek tu tau....


Ni resepinye, tgk mcm leceh kan nak buat....tp klu x try buat x tau....rasenye sgt sedap tau....hehehe...mkn sejuk2 lg sedap....tetibe terliur plak nak g buat lagi....hahaha....

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk
(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n letak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...

*** siapa yg punye resepi nie mintak share tau....nie pun dpt dr adik xtau sape empunye sebenar....aku kopipes jek nie....mintak halal ok tuan punye resepi...hehehe***

No comments: